line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

26. јуни 2020. – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама

 

Резолуцијом 42/112, Генерална скупштина Уједињених нација је 1987. године прогласила 26. јун Међународним даном против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Обележавање овог дана је израз одлучности да се ојача деловање и сарадња у активностима усмереним на сузбијање злоупотребе и трговине дрогама. Овај дан обележава се широм света у циљу мобилисања појединаца и заједнице за подизање свести о последицама употребе дрога по друштво и за активан однос у сузбијању проблема злоупотребе дрога. Подршку у обележавању ове кампање пружају бројни појединци, организације и институције широм света.

Ове 2020. године кампања се обележава под слоганом  „Више знања за бољу негу”.  Слоган је изабран како би указао на постојање бројних дезинформација у вези са дрогама и има за циљ да нагласи значај адекватног информисања за планирање и спровођење активности усмерених на смањење негативног утицаја дрога на здравље и безбедност појединаца и друштва, као и за побољшање међународне сарадње на овом пољу.  

Укључивање што већег броја партнера у обележавање Међународног дана против злоупотребе и незаконите трговине дрогама доприноси унапређењу јавног здравља и даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога. 

Више о кампањи на: https://www.un.org/en/observances/end-drug-abuse-day