line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 

ЦЕНТАР ЗА КОНТРОЛУ И ПРЕВЕНЦИЈУ БОЛЕСТИ

САНИТАРНИ ПРЕГЛЕДИ

ВАКЦИНАЦИЈЕ

САВЕТОВАЛИШТА

 

Обрасци:

 

САНИТАРНИ ПРЕГЛЕДИ

Према нашим законским прописима само Институт за јавно здравље у Нишу може да обавља санитарне прегледе за кориснике који живе и/или раде на подручју Нишавског и Топличког округа.
Санитарни прегледи обављају се у Институту од понедељка до петка од 8,00 до 10,00 часова, а овера санитарних кнјижица истим данима од 12,00 до 13,00 часова.
За прегледе групе корисника (више од 20 особа) Институт може, на основу договора са корисницима, да обавља прегледе и на терену.
Појединачни прегледи унапред се не заказују.
Веће групе потребно је унапред најавити и  договорити се о месту и времену прегледа.
За обављање прегледа неопходна је лична карта, санитарна књижица пацијента са фотографијом и потврда о адреси радног места (издаје одговорно лице или власник фирме), а за групне прегледе и захтев овлашћеног лица (директора или власника фирме).


Корисницима који уплаћују преко рачуна потребно је следеће:

  1. извод о уплати (може и фотокопија)
  2. допис са именом и презименом радника за које се уплаћују прегледи (појединачно за сваког радника)
  3. потврда о адреси радног места издата од стране одговорног лица фирме.

а све информације можете се обратити на телефоне: 018/4231-568

09.02.2017. OБАВЕШТЕЊЕ О ПРОМЕНИ ПРАВИЛНИКА О ОБАВЕЗНОМ ЗДРАВСТВЕНОМ НАДЗОРУ ОДРЕЂЕНИХ КАТЕГОРИЈА ЗАПОСЛЕНИХ ЛИЦА -САНИТАРНИ ПРЕГЛЕДИ-

Промењен је Правилник о обавезним здравственим прегледима одређених категорија запослених лица у објектима под санитарним надзором, обавезним и препорученим здравственим прегледима (санитарни прегледи) којима подлежу одређене категорије запослених (Сл. гласник бр. 3, од 18.јануара 2017.).

Промене се односе на доле поменуте струке:

Обавештење за здравствене раднике

Обавештење за ученике у медицинским школама

Обавештење за фризере, козметичаре и слична занимања и ученике за поменуте професије

Обавештење за ранике у предшколским установама

Обавештење за раднике апотека


 

 

ВАКЦИНАЦИЈЕ

Одсек за вакцинацију спроводи вакцинацију здравствених радника против грипа. У овом тренутку примећен је повећан број респираторних инфекција у популацији, али вирус грипа још увек није изолован. На територији коју покрива Институт за јавно здравље Ниш још увек није регистровано оболевање од грипа. У наредном периоду се може очекивати појава овог обољења, вероватно у епидемијској форми. Још увек није касно да се здравствени радници који су непосредно изложени инфекцији вакцинишу. Вакцинација се спроводи у амбуланти Института за јавно здравље (соба број 39), сваког радног дана од 8 до 14 сати.

                                                                                        Одсек за вакцинацију спроводи и имунизацију против беснила свих лица озлеђених од беснила и на беснило сумљивих животиња као и против хепатитиса Б здравствених радника и свих осталих категорија у слкаду са Правилником о имунизацијама.

 

САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ПОЛНО ПРЕНОСИВЕ ИНФЕКЦИЈЕ (ППИ)

Саветовалиште за ППИ ИЗЈЗ, почело је са радом 2002.године. Саветовање и тестирање на ХИВ, вирус хепатитиса Б, хепатитиса Ц, хламидије и сифилис бесплатно је за пацијенте са упутом лекара. Наменска телефонска линија свим заинтересованим стоји на располагању у времену рада Саветовалишта: од 8 до 14 сати сваког радног дана.

Број телефона Саветовалишта: 018 539-539

САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ДОБРОВОЉНО ПОВЕРЉИВО САВЕТОВАНЈЕ И ХИВ ТЕСРИРАЊЕ (ДПСТ)

Саветовалиште за добровољно поверљиво саветовање и ХИВ тестирање ИЗЈЗ, почело је са радом 2004.године.

Саветовалиште је отворено за све становнике Р Србије и стране држављане, без обзира на расу, националну и верску припадност, пол и сексуалну оријентацију.

Саветовање и ХИВ тестирање у ИЗЈЗ Ниш бесплатно је за све клијенте са ризичним понашањем.

Саветовање је поверљиви разговор између саветника и клијента који се обавља пре и после тестирања. Саветовање се изводи индивидуално, у пару, групно, или уз присуство чланова породице или пријатеља, у зависности од потреба клијената. Сви клијенти добијају основне информације о ХИВ-у и сиди, али и о другим полно преносивим инфекцијама, као и брошуре, памфлете и презервативе. У поверљивом окружењу, пружа се могућност клијенту да сазна и прихвати свој ХИВ статус, процени лични ризик и промени ризично понашање, добије емоционалну и социјалну подршку, као и медицинску негу. Заказују се поновна саветовања и обезбеђују контакти са другим релевантним службама (Клиника за заразне болести, Клиника за кожне и венеричне болести, Завод за ментално здравље, Дом здравља, Гинеколошко-акушерска клиника и сл).

Како се ради тест на ХИВ?
Тестирање после саветовања обавља се под бројем, тј. шифром. Пријем клијената се обавља у пријемном одељењу лабораторије ИЗЈЗ Ниш. Узима се мали узорак крви из вене на руци. Анти ХИВ антитела утврђују се ЕЛИСА тестом.  Western blot тест се ради у сврху потврде ХИВ позитивности. Резултат теста предаје се саветнику у Саветовалишту. Резултати теста чекају се један до шест дана, у зависности од дана у седмици када је обављено узимање крви за тестирање. Резултати се не дају телефоном нити шаљу поштом.

Наменска телефонска линија свим заинтересованим стоји на располагању у времену рада Саветовалишта: од 9 до 13 сати сваког радног дана.

Број телефона Саветовалишта: 018 539-539

У Саветовалишту за ДПСТ могуће је обавити и анонимно саветовање и тестирање.