line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

 

НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА


Поводом 31. јануара - Националног дана без дуванског дима, Институт за јавно здравље Ниш (Центар за промоцију здравља) и Управа за омладину спорт Града Ниша организовали су, у понедељак 1. фебруара са почетком у 12 сати у Градској кући, Конференцију ''Свака цигарета смета'', намењену институцијама и организацијама које раде у области превенције пушења и контроле дувана.

Овогодишњи слоган Националног дана без дуванског дима је ''Свака цигарета смета''. Активности које се реализују у  оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима 2016. године имају за циљ да у фокус пажње доносилаца одлука, стручне јавности и становништвa ставе примарну превенцију као и значај потпуне забране пушења у затвореном простору.
У том светлу, значајно истичемо неопходност улагања напора кроз партнерство,  како здравствених тако и нездравствених институција и организација у превенцији пушења и контроли дувана у општој популацији али са посебним акцентом на популацију деце и младих.
Досадашњим активним приступом свих кључних носилаца активности примарне превенције у Републици Србији, бележи се стални пад корисника дуванских производа што је велики допринос побољшању укупног здравственог статуса  нације и тај тренд је приоритет у наредном периоду.

Рад на конференцији је реализован кроз следећу агенду:

  1. Поздравна реч

Већник за омладину Милан Пешић
Директор Института за јавно здравље доц. др Миодраг Стојановић
Помоћница директора Дома здрваља Ниш др Јасмина Ранковић

  1. Презентација филма ''Да ли и ти бацаш новац у ветар'';
  2. Група за превенцију болести зависности ''Показатељи истраживања употребе дувана међу младима'' Виолета Николић
  3. Искуства у раду Саветовалишта за младе Дома здравља Ниш, др Биљана Марковић.
  4. Искуства у раду Студентског психолошког саветовалишта, Невена Радуловић и Ненад Цветановић
  5. Електротехничка школа ''Никола Тесла'' израда апликација намењених одвикавању од пушења код адолесцената, Јован Манић, ученик IV разреда
  6. Информација о допуни Закона о заштити становништва од дуванског дима, др Чедомир Шагрић;
Додела захвалница најбољим партнерским организацијама у области превенције пушења и контроле дувана, Институт за јавно здравље