line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

 

7. АПРИЛ - СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

Овогодишњи светски дан здравља одвија се под слоганом ''Победи дијабетес'', те је окосница свих активности на територији Републике Србије усвајање здравих животних стилова који могу помоћи да до појаве дијабетеса не дође, или да појављивање ове болести одложе за касније животно доба. Истовремено, важно је истаћи важност раног откривања ове болести и адекватног лечења.

Значај правилне исхране, физичке активности и контроле стреса су тема којој је била посвећена и централна манифестација обележавања Светског дана здравља у Нишу.

Црвени крст Нишка Бања и Институт за јавно здравље Ниш (Центар за промоцију здравља), били су организатори и домаћини обележавања Светског дана здравља уз учешће више партнерских организација: Дом здравља Ниш (Саветовалиште за дијабетес и Превентивни центар), EBERS асоцијација за особе са дијабетесом, IFMSA Serbia, NIPSA, Вртић ''Бисер'' из Нишке бање, ОШ ''Иван Горан Ковачић'' из Нишке Бање, Градска организација Црвеног крста Ниш, као и Медиа центар.

Обележавање је започело већ у среду 6. априла манифестацијама у Дечијем културном центру у Чаиру и на Економском факултету у организацији Градске организације Црвеног крста Ниш, као и превентивним програмом са поделом здравствено-васпитног материјала у холу Дома здравља у преподневним сатима 7. априла.

Медијска кампања започета је конференцијом за новинаре у Медиа центру уз више извештаја на локалним и регионалним радио и тв станицама, уз гостовање лекара из Центра за промоцију здравља на локалним, регионалним и ТВ станицама са националном фрекфенцијом.

Програм централне манифестације:
- Почетак у 11:30 – Променада у Нишкој Бањи (главно шеталиште);
- Дом здравља Ниш – мерење нивоа шећера у крви пролазницима, мерење крвног притиска, мерење масне масе у организму, саветовање у вези правилне исхране;
- Центар за промоцију здравља - Изложба дечијих цртежа на тему правилне исхране;
- IFMSA Serbia – подела здравствено-васпитног материјала из пројекта ''Пронађи праву меру'' који садржи препоруке за правилну исхрану;
- NIPSA – подела здравствено-васпитног материјала;
- Вртић ''Бисер'' - израда дечијих цртежа на тему правилне исхране и физичке активности;
- ОШ ''Иван Горан Ковачић'' – час фискултуре на отвореном као подршка значају физичке активности код деце у превенцији дијабетеса;
- Студенти Факултета физичке културе – приказ физичких фежби;

- EBERS асоцијација за особе са дијабетесом подела здравствено-васпитног материјала.

Светски дан здравља у Нишкој Бањи (видео)