line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

 

МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ - ОКТОБАР  2016. ГОДИНЕ

Рак дојке је тренутно водећа малигна болест код жена, јер према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1.670.000 жена, а око 522.000 жена умре.

Према званичним подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” у 2013. години, у Републици Србији је регистровано 3594 новооткривених случајева карцинома дојке, док је 1647 жена изгубило битку са овом болешћу.

Октобар се, као Међународни месец борбе против рака дојке, обележава у многим земљама широм света, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке. У оквиру ове кампање промовишу се: физичка активност, правилна исхрана и регулација телесне тежине. Избор животних навика игра кључну улогу за здравље груди сваке жене. Редовна физичка активност, избегавање гојазности и регулација телесне тежине, као и избалансирана исхрана су битни фактори за очување здравља груди. Према доступним подацима,  ширењем свести о превенцији ризикофактора и променом начина живота код око 25% до 33% жена може се превенирати  рак дојке.

Већи број смртних случајева жена оболелих од рака дојке јавља се у земљама у развоју због  дијагностиковања рака дојке у касној фази, углавном због недостатка свести о потреби раног откривања, као и због недостатка ресурса у здравственом систему.

Када се рак дојке открије у раној фази уз адекватну дијагностику и лечење, шансе за излечење и продужетак живота су далеко веће него у случајевима када се ова болест открије у касној фази и у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу. Међутим, због касног откривања болести смртност од карцинома дојке још увек је веома висока.

С обзиром да узроци рака дојке нису у потпуности разјашњени, поред примарне превенције и промоције здравих стилова живота јако је битна секундарна превенција, односно рано откривање рака дојке.
По препоруци Светске здравствене организациеје, у Републици Србији се од децембра 2012. године спроводи Програм организованог скрининга рака дојке, који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота оболелих жена.

Тренутно је у току спровођење другог циклуса организованог скрининга карцинома дојке на територији Републике Србије у укупно 35 општина у којима се мамографско снимање обавља у здравственим установама, а додатнo у 21 општини, у којима се снимање врши мобилним  мамографом.

Институт за јавно здравље Ниш, као референтна установа врши координацију спровођења Националног скрининг програма за рано откривање рака дојке на територији Нишавског и Топличког округа. До сада су организованим скринингом за рано откривање рака дојке обухваћене жене старосне доби од 50-69 година са подручја града Ниша (од почетка фебруара 2013 године) и жене старосне доби од 50-69 година са подручја града Прокупља (од јануара 2016. године). Поред жена са подручја града Ниша и Прокупља, у оквиру Националног скрининг програма за рано откривање рака дојке до сада су прегледане мобилним мамографом и жене из 4 општина Топличког округа (Блаце, Куршумлија, Прокупље, Житорађа) и 3 општине Нишавског округа (Ражањ, Сврљиг, Гаџин Хан). Прегледи мобилним мамографом су бесплатни (није потребан упут, већ само здравствена књижица) за жене старости од 50 до 69 година, без симптома малигних болести дојке.
Од почетка спровођења Програма организованог скрининга рака у Србији је на преглед позвано око 355.000 жена животне доби од 50 до 69 година, а одазив на мамографију је био око 15% у односу на целокупну циљну популацију, на територијама општина где се овакав програм спроводи, док се 48,3% позваних жена одазвало и њима је урађена мамографија. Откривено је укупно 290 карцинома дојке од почетка спровођења Програма организованог скрининга рака у Србији.

Дом здравља Ниш  је у 2015 години позвао 1678 осигураница циљне групе од 50 до 69 година (4,6% од укупног броја циљне популације жена). 1630 осигураница је пристало да учествује у скринингу (97%) и њима је урађена мамографија, док је 20 жена одбило да учествује у скринингу. Током 2015. године у Дому здравља Ниш радиолошки је дијагностификован 51 ново откривени карцином дојке.
Организовани скрининг рака дојке подразумева позивање и преглед мамографијом (радиографско снимање) жена циљне популације од 50 до 69 година једном на сваке две године, јер од укупног броја новооболелих жена  у свету око 33% жена су старости од 50 до 64 године.

Када се рак дојке открије у раној фази болести, применом адекватне терапије и континуираним лечењем се може спасити живот и унапредити квалитет живота оболелих жена. Један од циљева спровођења организованог скрининга рака дојке је и унапређење свести жена о значају раног откривања карцинома дојке и редовних скрининг прегледа, као и јачање капацитета здравствених установа за спровођење скрининга рака дојке.

На територији осталих општина где се програм не спроводи у облику организованог скрининга рака дојке, односно где се жене не позивају лично, постоје такође могућности обављања превентивног прегледа дојки жена. Превентивни прегледи се у том случају обављају код гинеколога и лекара опште медицине, када лекар прегледа жену и ако је животне доби од 50 до 65 година живота упути је на мамографију, али ако се ради о женама које су млађе од 50 година, лекар приликом прегледа процењује да ли ће жена бити упућена на мамографију или на ултразвучни преглед дојки, или ће обавити само палпаторни преглед дојки који је у датом моменту довољан. Жене које у својој породичној анамнези имају блиске рођаке са оперисаним раком дојке (мајка, сестра) на ове прегледе се јављају без икаквих позива, редовно и чешће него једанпут у периоду од две године. 

У оквиру кампање „Октобар – међународни месец борбе против рака дојке“, апелујемо на жене да, уколико припадају животној доби од 50 до 69 година, посете свог гинеколога или лекара опште праксе и обаве превентивни преглед дојке. Овакву праксу треба поновити једном у периоду од две године.

Припремила: Мр сц. мед др Ана Стефановић координатор за скрининг рака ИЗЈЗ Ниш