line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

 

1. децембар - Светски дан борбе против HIV/AIDS

Поводом 1. децембра - Светског дана борбе против HIV/AIDS који се ове године обележава под слоганом ''Тестирање је у моди. Тестирај се на HIV!'', у Медиа и Реформ центру одржана је конференција за новинаре. На конференцији су говорили проф. др Биљана Коцић из Саветовалишта за ДПСТ Института за јавно здравље Ниш, Сандра Манчић из Удружења ''Сунце'', др Весна Михаиловић са Клинике за инфективне болести КЦ Ниш, Наталија Јовановић из ЈАЗАС-а и др Чедомир Шагрић из Центра за промоцију здравља.

Током конференције су приказани актуелни епидемиолошки подаци инфицираних ХИВ-ом и оболелих од AIDS-а, проблеми особа са HIV/AIDS-ом, подаци о лечењу ових особа, као и подаци о актуелним превентивним мерама кроз вршњачке едукације и акције у заједници. На конференцији је премијерно приказан документарни филм настао као продукт сарадње Медија и Реформ центра, Института за јавно здравље Ниш, IFMSA Serbia, Управе за омладину и спорт (Групе за превенцију) Града Ниша и Црвеног крста Нишка Бања. Филм говори о учешћу младих у процесима вршњачке едукације спроведене децембра 2015. године на Медицинском факултету у Нишу и Црвеном крсту Нишка Бања.


1. децембра је такође у просторијама Медиа и Реформ центра одржан Градски форум на тему ''Млади и превенција HIV/AIDS - нови изазови и решења''. На форуму  су учествовали: Филип Јовановић, студент, уредник Капитал магазина, Никола Николић, Савет ученика средњих школа и господин Марјан Цветковић  омладински лидер и један од водећих актера у омладинској политици Републике Србије. Градски форум су  водили госпођа Ивана Врачкић из Групе за превенцију – Управе за омладину и спорт Града Ниша и др Чедомир Шагрић из Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Ниш.

Филм - HIV радионица 2016

Медијски прилози и интернет чланци:

Јужне вести - Нормалан живот могућ и за особе са HIV-ом

belami.rs - HIV

mediareform.rs - „МЛАДИ И ПРЕВЕНЦИЈА HIV/AIDS – НОВИ ИЗАЗОВИ И РЕШЕЊА“

gradskiportal018.rs - МЛАДИ И ПРЕВЕНЦИЈА HIV/AIDS