line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

 

АКЦИЈА У ЗАЈЕДНИЦИ – ПРЕВЕНЦИЈА РАКА ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА

У суботу 17. марта 2018. године,  у периоду од 11 до 15 сати у Обреновићевој улици, Трг Стевана Сремца, Институт за јавно здравље (Центар за промоцију здравља) се придружио акцији у оријаганизацији  удружења оболелих од рака и особа са стомом - НИЛКО, а у оквиру обележавања месеца марта који је посвећен борби против рака, како би сви заједно скренули пажњу јавности и наших грађана на повећање броја оболелих и умрлих од малигних болести како у свету, тако и код нас.
Овом приликом лекари Центра за промоцију здравља су заинтересованим грађанима указали на важност и значај избалансиране исхране, физичке активности, неговања здравих животних стилова без дувана и алкохола у превенцији малигних болести и рака дебелог црева, јер је чак 30% свих смртних исхода од малигних болести последица пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола.

Упућен је позив грађанима Ниша старости 50 до 74 година да се одазову на организовани скрининг рака дебелог црева, да од свог изабраног лекара опште праксе узму ФОБ тест и у кућним условима тестирају своју столицу на скривено крварење, врате урађен тест лекару који ће у случају позитивног налаза даље упутити особу на заказану колоноскопију. Подељен је и здравствено-васпитни материјал са циљем да се код грађана пробуди свест за организовани скрининг, превентивни колоректални преглед, а све у циљу смањења обољевања и умирања од рака дебелог црева.

Превенција рака дебелог црева у марту - месецу борбе против рака