line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

 

20 МАРТ - НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Национални дан борбе против рака дојке, обележава  се у нашој земљи, како би се скренула пажња на распрострањеност рака дојке и подигла свест о значају превенције и раног откривања, као и о могућностима правовременог започињања лечења особа оболелих од рака дојке.
Рак дојке је тренутно водећа малигна болест код жена, јер према доступним подацима у свету сваке године од рака дојке оболи око 1.670.000 жена, а око 522.000 жена умре.
Према подацима Регистра за рак, Института за јавно здравлје Србије „Др Милан Јовановић Батут“ за 2014 годину, укупан број новооткривених случајева рака дојке код жена на територији Републике Србије био је 3690, док је стандардизована стопа инциденције износила 53,3 на 100.000. Укупан број смртних случајева од рака дојке код жена износио је 1648, док је стандардизована стопа морталитета била 19,7 на 100.000.
У оквиру обележавања Национални дан борбе против рака дојке промовишу се: физичка активност, правилна исхрана и регулација телесне тежине. Избор животних навика игра кључну улогу за здравље груди сваке жене. Редовна физичка активност, избегавање гојазности и регулација телесне тежине, као и избалансирана исхрана су битни фактори за очување здравља груди. Према доступним подацима,  ширењем свести о превенцији ризикофактора и променом начина живота код око 25% до 33% жена може се превенирати  рак дојке.
Када се рак дојке открије у раној фази уз адекватну дијагностику и лечење, шансе за излечење и продужетак живота су далеко веће него у случајевима када се ова болест открије у касној фази и у преко 90% случајева лечење има добру прогнозу. Међутим, због касног откривања болести смртност од карцинома дојке још увек је веома висока.
Већи број смртних случајева жена оболелих од рака дојке јавља се у земљама у развоју због  дијагностиковања рака дојке у касној фази, углавном због недостатка свести о потреби раног откривања, као и због недостатка ресурса у здравственом систему.
            С обзиром да узроци рака дојке нису у потпуности разјашњени, поред примарне превенције и промоције здравих стилова живота јако је битна секундарна превенција, односно рано откривање рака дојке.
По препоруци Светске здравствене организациеје, у Републици Србији се од децембра 2012. године спроводи Програм организованог скрининга рака дојке, који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота оболелих жена.
Организовани скрининг рака дојке подразумева позивање и преглед мамографијом (радиографско снимање) жена циљне популације од 50 до 69 година једном на сваке две године, јер од укупног броја новооболелих жена  у свету око 33% жена су старости од 50 до 64 године.
Према подацима Канцеларије за скрининг рака, Института за јавно здравлје Србије „Др Милан Јовановић Батут“, организовани скрининг рака дојке се у 2017. години спроводи на територији 35 домова здравља, као и радом мобилних мамографа на терену.
Институт за јавно здравље Ниш, као референтна установа врши координацију спровођења Националног скрининг програма за рано откривање рака дојке на територији Нишавског и Топличког округа. До сада су организованим скринингом за рано откривање рака дојке обухваћене жене старосне доби од 50-69 година са подручја града Ниша (од почетка фебруара 2013 године) и жене старосне доби од 50-69 година са подручја града Прокупља (од јануара 2016. године). Поред жена са подручја града Ниша и Прокупља, у оквиру Националног скрининг програма за рано откривање рака дојке до сада су прегледане мобилним мамографом и жене из 4 општина Топличког округа (Блаце, Куршумлија, Прокупље, Житорађа) и 3 општине Нишавског округа (Ражањ, Сврљиг, Гаџин Хан). Прегледи мобилним мамографом су бесплатни (није потребан упут, већ само здравствена књижица) за жене старости од 50 до 69 година, без симптома малигних болести дојке.
Дом здравља Ниш  је у 2017 години позвао 1800 осигураница циљне групе од 50 до 69 година (5% од укупног броја циљне популације жена). 1626 осигураница је пристало да учествује у скринингу (90,4%) и њима је урађена мамографија. Током 2017. године у Дому здравља Ниш радиолошки је дијагностификован 33 ново откривени карцином дојке.
На територији осталих општина где се програм не спроводи у облику организованог скрининга рака дојке, односно где се жене не позивају лично, постоје такође могућности обављања превентивног прегледа дојки жена. Превентивни прегледи се у том случају обављају код гинеколога и лекара опште медицине, када лекар прегледа жену и ако је животне доби од 50 до 65 година живота упути је на мамографију, али ако се ради о женама које су млађе од 50 година, лекар приликом прегледа процењује да ли ће жена бити упућена на мамографију или на ултразвучни преглед дојки, или ће обавити само палпаторни преглед дојки који је у датом моменту довољан. Жене које у својој породичној анамнези имају блиске рођаке са оперисаним раком дојке (мајка, сестра, бака) на ове прегледе се јављају без икаквих позива, редовно и чешће него једанпут у периоду од две године. 

                       Када се рак дојке открије у раној фази болести, применом адекватне терапије и континуираним лечењем се може спасити живот и унапредити квалитет живота оболелих жена. Један од циљева спровођења организованог скрининга рака дојке је и унапређење свести жена о значају раног откривања карцинома дојке и редовних скрининг прегледа, као и јачање капацитета здравствених установа за спровођење скрининга рака дојке.