line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

У сусрет с ветском дану без дувана

- Дуван  и болести срца и крвних судова-
31. мај 2018. године

 

Сваке године 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери обележавају Светски дан без дувана, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којима се смањује употреба дувана.
Тема Светског дана без дувана 2018. године је „Дуван  и болести срца и крвних судова“. Кампања се обележава под слоганом „Дуван слама срца“
Kампања треба да укаже на:

 • повезаност између дувана и болести срца и крвних судова, укључујући и мождани удар, које су водећи узрок смрти на свету;
 • могуће акције и мере које би кључни чиниоци - држава и јавност, требало да предузму да би се смањио ризик од настанка срчаних болести насталих због употребе дувана.

Овогодишња тема Светског  дана без дувана 2018. је у складу са глобалним иницијативама и околностима чији је циљ деловање на епидемију дувана и њен утицај на јавно здравље, посебно на умирање и патњу милиона људи на свету. 

Kако дуван угрожава здравље срца и крвних судова људи у свету?
Дуван је значајан фактор ризика за настанак коронарне болести, можданог удара и болести периферних крвних судова.
Упркос томе што је познат утицај дувана на срце и што постоји више начина да се смањи последично умирање и оболевање, знање становништва о томе да је дуван један од водећих узрока кардиоваскулатних болести је недовољно.

Чињенице о дувану и  кардиоваскуларним болестима
Глобална епидемија дувана усмрти преко 7 милиона људи сваке године, а од тога скоро  900000 непушача умре због изложености дуванском диму. У свету има више од једне милијарде пушача, од тога скоро 80% живи у земљама са ниским и средњим приходима.
У ЕУ пуши 26% становника, а у  Србији 34,7% становника и пушење је најзаступљеније у популацији старости 35-44 године (47%).
У дуванском диму има више од 4000 хемикалија, од којих је познато да је најмање 250 штетних, а за више од 50 је познато да изазивају рак.
Због кардиоваскуларних болести (КВБ) умире више људи него од било које друге болести у свету, а 12% смртних случајева изазваних  кардиваскуларним болестима настаје због употребе дувана и изложености дуванском диму. Дуван је други водећи фактор ризика за  кардиоваскуларне  болести, одмах иза повишеног крвног притиска.
У ЕУ сваке године 65000 становника умре од болести повезаних са пушењем, а 13 милиона људи је оболело од хроничних болести повезаних са употребом дувана.
У Србији је од болести крвотока у 2016. умрло 57,1% становника у односу на укупан број умрлих од свих болести.
У граду Нишу је од болести крвотока у 2016. умрло 40,3% у односу на укупан број умрлих од свих болести, а у Нишавском округу 46,1%. Нешто већи проценат умрлих забележен је у Топличком округу (48,4%).
У Нишавском округу оболели од болести крвотока чине 1/5 свих оболелих.
У граду Нишу од болести крвотока у 2017. оболело је  17,7% у односу на укупан број оболелих од свих болести.

Циљеви кампање Светског дана без дувана 2018. године

Светски дан без дувана 2018.године  има за циљ да:

 • укаже на везу између коришћења дуванских производа и срчаних и других кардиоваскуларних болести;
 • повећа свест у ширим слојевима становништва о утицају употребе дувана и изложености дуванском диму на кардиоваскуларни систем;
 • пружи могућност да се јавност, држава и други обавежу да ће заштити људе од употребе дуванских производа;
 • стимулише државе да јачају примену доказано ефикасних мера контроле дувана МРОWЕR које потичу из Оквирне конвенције о контроли дувана.

Мере контроле дувана - МРОWЕR

Мере Светске здравствене организације назване МРОWЕR у складу су са Оквирном конвенцијом о контроли дувана и државе би требало да их примене да би се смањила употреба дувана и да би се становништво заштитило од незаразних хроничних болести. Мере МРОWЕR су следеће:

  • Праћење (Monitor)- Праћење учесталости  употребе дувана и политике превенције;
  • Заштита (Protect)- Заштита људи од од изложености дуванском диму обезбеђивањем затвореног јавног и радног простора и јавног превоза потпуно без дуванског дима;
  • Пружање помоћи (Offer)- Пружање  помоћи при одвикавању од пушења (покривено здравственим осигурањем, широка подршка становништву, укључујући и кратак савет здравствених радника и бесплатно телефонско одвикавање од пушења на целој територији државе);
  • Упоѕоравање (Warn) -Упозоравање на опасности од дувана обезбеђивањем једнообразних/ стандардизованих паковања и/или великих сликовних здравствених упозорења на свим паковањима дуванских производа и спровођење ефикасних медијских кампања против употребе дувана које информишу становништво о штетностима употребе дувана и изложености дуванском диму;
  • Примена (Enforce) - Примена свеобухватне забране рекламирања и промоције дуванских производа и спонзорства дуванске индустрије; и
  • Повећање (Raise) - Повећање пореза на дуванске производе који на тај начин нису тако лако доступни.