line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

 

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 20 МАРТА  - НАЦИОНАЛНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Национални дан борбе против рака дојке, обележава  се у нашој земљи, како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести и подигла свест о важности раног откривања и истакао значај превенције ризико фактора за настанак рака дојке.
Према најновијим подацима Међународне агенције за истраживање рака из 2018. године, Србија спада у ред земаља са средњим ризиком обољевња од рака дојке, али је друга земља у Европи по умирању од ове болести.
С обзиром да узроци рака дојке нису у потпуности разјашњени, поред примарне превенције и промоције здравих стилова живота јако је битна секундарна превенција, односно рано откривање рака дојке.
По препоруци Светске здравствене организације, у Републици Србији се од децембра 2012. године спроводи Програм организованог скрининга рака дојке, који има за циљ смањење смртности и унапређење квалитета живота оболелих жена. Организовани скрининг рака дојке подразумева позивање и преглед мамографијом (радиографско снимање) жена циљне популације од 50 до 69 година једном на сваке две године, јер од укупног броја новооболелих жена  у свету око 33% жена су старости од 50 до 64 године.
Због незадовољавајућег одазива жена на организовани скрининг, Јапанска агенција за међународну сарадњу (JICA) у сарадњи са Министарством здравља Републике  Србије,  уз подршку Института за јавноздравље "Др Милан Јовановић Батут” је у оквиру  Пројекта Унапређења Националног програма за рано откривање рака дојке у Републици Србији, организовала је Пинк Рибон такмичење на тему: „Подизања свести о важности раног откривања рака дојке“.

На конференцији су говорили:
- Госпођа Канако Тагинаки, консултант Јапанске агенције за међународну сардњу, руководилац Пинк Рибон такмичења
 - Мр сц. мед др Ана Стефановић, координатор за скрининг рака ИЗЈЗ Ниш
- Марија Татић, добитница прве награде за најбољи постер и најбољи слоган Пинк Рибон такмичења
Конференцију је водио:
-  Мр сц. мед др Чедомир Шагрић, начелник Центра за промоцију здравља ИЗЈЗ Ниш

 

Инфо - Национални дан борбе против рака дојке - (TV KCN 20.03.2019)

Национални дан борбе против рака дојке - TV Zona plus