line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

 

АКЦИЈА У ЗАЈЕДНИЦИ

ПРЕВЕНЦИЈА РАКА ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА

У суботу 30. марта 2019. године,  у периоду од 11 до 14 сати у Обреновићевој улици, преко пута ТПЦ Калча, Институт за јавно здравље Ниш се придружио акцији у оријаганизацији  удружења оболелих од рака и особа са стомом – НИЛКО и ГО Медијана, у оквиру обележавања месеца марта који је посвећен борби против рака, како би сви заједно скренули пажњу јавности и наших грађана на повећање броја оболелих и умрлих од малигних болести.
Удружење ''НИЛКО'' Ниш је преко пута ТПЦ Калча, на јавној градској површини, око 30 квадратних метара поставио макету дебелог црева како би наши суграђани могли да виде различите бенигне и малигне промене на зиду дебелог црева.  
Овом приликом координатор за скрининг рака ИЗЈЗ Ниш је упутио путем медија јавни позив грађанима Ниша  и Дољевца, старости 50 до 74 година да се одазову на организовани скрининг рака дебелог црева, да од свог изабраног лекара опште праксе узму ФОБ тест и у кућним условима тестирају своју столицу на скривено крварење, врате урађен тест лекару који ће у случају позитивног налаза даље упутити особу на заказану колоноскопију.

Лекари Центра за промоцију здравља су заинтересованим грађанима и новинарима указали на важност и значај избалансиране исхране, физичке активности, неговања здравих животних стилова без дувана и алкохола у превенцији малигних болести и рака дебелог црева. Чланови удружења студената фармације и медицине су делили здравствено-васпитни материјал како би се код грађана пробудила свест за организовани скрининг, превентивни колоректални преглед, а све у циљу смањења обољевања и умирања од рака дебелог црева.