line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

 

СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ

Светски дан хране, 16. октобар 2015. године обележава се под слоганом: "Социјална заштита и пољопривреда: прекидање циклуса руралног сиромаштва"

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. Октобар - Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. Октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије. У последњих неколико година захваљујући програмима социјалне заштите, спашено је око 150 милиона људи од екстремног сиромаштва. Програми социјалне заштите кроз готовинске кредите, ваучере, осигурања повећавају приходе и мењају статус сиромашним и угроженим људима. Социјална заштита побољшава људима приступ здравственој заштити и другим социјалним услугама. У недостатку социјалне заштите, сиромашна домаћинства, која имају ограничен приступ ресурсима и услугама, су у сталном ризику од сиромаштва и глади, нарочито када се суоче са кризом или ванредним ситуацијама. Из тог разлога, ФАО (организација за храну и пољопривреду) је појачала своје напоре да помогне владама и партнерима у имплементацији социјалне заштите у националне стратегије и политике развоја. Светски дан хране је прилика да се фокусира пажња света на кључну улогу социјалне заштите у искорењивању глади и сиромаштва.

Октобар-месец правилне исхране

Институт за јавно здравље Ниш је обележио  Светски  дан хране, 16.октобар као значајни датум у календару јавног здравља и кампању Октобар-месец правилне исхране која је ове године ишла под слоганом :'' Правилна исхрана-од њиве до тањира''.
На расписани конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „Правилна исхрана – од њиве до тањира” стигао је велики број радова. Комисија је радове прегледала и изабрала дванаест најбољих за доделу регионалних награда.
16. октобар је обележен у ОШ ''Др Зоран Ђинђић'' у Нишу конференцијом за новинаре и пригодним програмом који су припремили ученици ове школе. Такође, у овој школи је организован квиз, изложба здраве хране и демонстрирана припрема зимнице и здраве ужине.
Завршна манифестација Кампање одржана је у вртићу ''Бамби'' у Нишу, где су ауторима најбољих радова додељене награде уз пригодан програм који су припремиле васпитачице и деца вртића. Организован је и коктел здраве хране за све учеснике Кампање.
29.октобра је у основној школи ''Иван Горан Ковачић'' у Нишкој Бањи одржане су радионице са ученицима четвртог разредас на тему правилне исхране. Радионице су одржане у сарадњи са Црвеним крстом Нишка Бања.