line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

31. МАЈ - СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

 

Поводом Светског дана без дуванског дима Центар за промоцију здравља организовао је више акција у заједници у партнерству са Управом за омладину и спорт, биоскопом Купина, струдентима ИФМСА, Црвеним крстом Ниш и Нишка Бања, Домом здравља Ниш и студентима НИПСА.

У биоскопу Купина је организован квиз знања за ученике из три основне школе из Ниша са учешћем гостију из партнерских организација и штићеницима НВО ‘’Путоказ’’. Ученицима су уручене захвалнице за учешће у квизу, а такмичарске екипе су и награђене пехарима од стране Црвеног крста Нишка бања.

Након Купине сви учесници се прикључили акцији на Тргу Краља Милана која је одржана под слоганом ''Да ли и ти бацаш новац у ветар?'' где је пролазницима (пушачима) била понуђена могућност да уз помоћ волонтера ИФМСА и НИПСА израчунају своје годишње трошкове за дуван као и да препознају позитивније могућности за трошење новца (улагање у здрав животни стил, путовања, дружење, куповина рачунара, бицикла, гардеробе итд). Учесници анкетирања су након тога на хелијумским балонима исписивали колико новца троше на дуван и симболичним пуштањем балона ''у ветар'' скренули пажњу на заначајне трошкове за куповину дувана чиме директно инвестирају у нарушавање свог здравља. Током манифестације на штандовима партнерских институција дистрибуиран је и промо материјал а био је и промовисан рад Саветовалишта за одвикавање од пушења ДЗ.

Читавој манифестацији претходиле су едукације и кративни рад са децом и одраслима у партнерству са НВО ‘’Путоказ’’ из Ниша.

Обе манифестације пратиле су локалне и регионалне ТВ станица.