line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

31. JАНУАР –НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Овогодишње обележавање Националног дана без дуванског дима одвија се под слоганом ''ГРАДОВИ БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА''. Овогодишња тема указује на значај коју придајемо градовима и општинама у Републици Србији у области контроле дувана.

Крајњи циљ сваке градске управе, као једна од мера заштите  здравља становништва,  би требало да буде универзална и свеобухватна заштита становника од изложености дуванском диму. Ефикасна заштита од изложености дуванском диму захтева потпуну елиминацију дуванског дима јер само окружење 100 % без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима.

 

Препоруке СЗО о заштити становништва од изложености дуванском диму, обезбеђују кључне доказе и примере најбоље праксе за градове без дуванског дима.

"Град без дуванског дима" је град који је усвојио и спровео законе којима се забрањује пушење у затвореним просторима (радним местима), свим затвореним јавним местима и јавном превозу без или са веома мало изузетака.

Доносиоци одлука на нивоу локалне самоуправе кроз подршку примени законске регулативе којом се штити становништво од изложености дуванском диму, кључни су за успех свих јавно здравствених мера у контроли дувана у својим срединама. 

 

Сваки град може да уради пуно у циљу смањења заступљености коришћења дуванских производа и изложености дуванском диму и то кроз:

  • Подстицање потпуне  примене постојећих  закона о забрани пушења
  • Залагање да сва јавна места и радна места где град има овлашћења буду без дуванског дима.
  • Залагање да се на вишим нивоима надлежности (национални, покрајински, локални) донесу свеобухватни закони о заштити становништва од дуванског дима, нарочито ако постоји ограничена надлежност да се то регулише на општинском нивоу.
  • Подршка здравственим и нездравственим, владиним и невладиним организацијама које се баве јавно здравственим и здравствено васпитним активностима у области контроле дувана и смањења проблема пушења у локалној заједници.

                   У смислу ангажовања свих потенцијала наше заједнице желимо да у ефикасном и ефективном партнерству између градских и општинских органа, здравствене службе, грађана и других заинтересованих страна, наставимо, учврстимо и унапредимо сарадњу на пољу контроле дувана у наредном периоду.

  Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима, 31. јануара 2014. године у Градској кући са почетком у 12 сати одржана је Конференција којој су присуствовали представници Града Ниша, представници општина са територија Града Ниша, представници невладиног сектора и здравствених сутанова. Организатори Конференције су Институт за јавно здавље Ниш, Управа за омладину и спорт Града Ниша и Савет за младе Гада Ниша.

  Медијско извештавање (линкови):

  http://www.mcnis.org.rs/31-januar-dan-bez-duvanskog-dima/

  http://www.belami.rs/video-sve-manje-pusaca-u-srbiji/

  http://ntv.rs/konferenciji-povodom-nacionalnog-dana-bez-duvanskog-dima/