26
 
 
line decor
line decor
 
Центар за промоцију здравља
 
 
 
ЦЕНТАР ЗА ПРОМОЦИЈУ ЗДРАВЉА

 

 

XXV Недеља здравља уста и зуба 2015.

„Осмехни се здраво”

 


Недеља здравља уста и зуба у Србији обележава се сваке године у трећој недељи маја месеца бројним активностима као што су јавне и друге манифестације у којима учествује стручна јавност, али и општа популација, а посебно су активна деца предшколског и основношколског узраста, наставници и родитељи.
У Нишу је током ове недеље интензивиран здравствено-васпитни рад са децом у вртићима и основним школама. Завршна манифестација је одржана 26.05.2015.  у парку Светог Саве у организацији Института за Јавно здравље, Дома здравља и Предшколске установе “Пчелица”.
Током ове манифестације је деци из вртића и основних школа је демонстриран начин правилног одржавања оралне хигијене, подељен је промотивни материјал и додељене су захвалнице и награде за најбоље ликовне радове  конкурса “Осмехни се здраво”.
Циљеви обележавања Недеље здравља уста и зуба су:

 • Указати на значај оралног здравља и на могућност да се применом адекватних мера добро орално здравље може одржати током читавог живота.
 • Утицати на побољшање здравља уста и зуба деце и на стварање навике правилног одржавања хигијене и примену мера нопходних за очување оралног здравља.
 • Допринети да се повећа број људи са очуваним оралним здрављем.
 • Подстицати доносиоце одлука за подршку мерама за унапређење оралног здравља становништва.
 • Мобилисати све секторе друштва на заједничке акције које имају за циљ промоцију оралног здравља.

Орално здравље има велики утицај на опште здравље, самопоуздање, проблеме у друштвеним односима, а утиче и на кључне функције као што су говор и спавање. У свету 60–90% школске деце име зубни квар, а 30% становништва 65–74 године старости нема ниједан свој зуб. Многа обољења уста и зуба се могу избећи уз повећану подршку влада, здравствених удружења и друштва, као и кроз програме финансирања превенције, откривања и лечења. Прва линија оралне здравствене заштите спроводи се са појединцем кроз превенцију, и пре свега се односи на добре навике прања зуба и редовне прегледе код стоматолога. Обележавање Недеље здравља уста и зуба један је од начина да се подстакну активности које ће помоћи да се смањи оптерећење овим болестима на националном нивоу. Радећи заједно можемо ујединити напоре да спречимо епидемију каријеса, болести десни и губитак зуба и да помогнемо у одржању здравих зуба током живота.
Значајне чињенице о здрављу уста и зуба код становника Републике Србије:

 • Према последњем истраживању здравља становништва Србије из 2013. године, у Србији је 45,6% становништва проценило стање својих зуба и усне дупље као добро, чак 14% више него 2006. године, што говори у прилог побољшању оралног здравља становништва Србије. Упркос порасту броја становника који своје орално здравље процењују као добро, овај проценат би требало да буде знатно већи.
 • Само 8,3% становника узраста 25 година и више имају све своје зубе.
 • Највиши проценат оних који редовно перу зубе (72,9%) су млади узраста од 15 до 24 године.
 • Иако је дошло до пораста броја безубих (са 10,2% у 2006. на 12,4% у 2013. години), охрабрује чињеница да је порасла учесталост употребе денталних протеза у овој групи становништва (са 79% у 2006. на 82,3% у 2013. години).
 • Становници нижег образовног статуса и лошег материјалног стања у значајно већем проценту  сопствено орално здравље процењују као лоше и у значајно мањем проценту  редовно перу зубе. Ово указује на потребу изналажења начина да се повећа обухват становника  из ових циљних група здравственоваспитаним радом и превентивним стоматолошким прегледима.
 • Главни фактори ризика, као што су пушење, физичка неактивност и храна са великом количином масти, соли и шећера доприносе развоју низа хроничних обољења, укључујући ту и болести уста и зуба.
 • Ризик оболевања од малигних болести усне дупље је 15 пута већи када се комбинује више фактора ризика као што су  употреба дувана и алкохола. Такође, употреба дувана је разлог за половину свих периодонталних болести. Имајући у виду висок проценат пушача (34,7% становништва старијег од 15 година) потребно је да се и стоматолози укључе активније у превенцију пушења.

 Опште препоруке за очување оралног здравља су:

 • Одржавање адекватне хигијене што подразумева редовно прање зуба ујутру и увече пред спавање, као и после сваког оброка пастом за зубе са флуором и коришћење конца за зубе
 • Посете стоматологу ради редовне контроле, уклањање зубног каменца од стране стоматолога
 • Смањење уноса шећера и избалансирана исхрана
 • Престанак пушења
 • Престанак конзумирања алкохола
 • Коришћење заштитне опреме за спортске активности (кацига, штитник за зубе...)
 • Везивање сигурносних појасева у возилу, као и правилно коришћење дечијих ауто седишта.

Мере заштите зуба треба спроводити током читавог живота почевши и пре ницања зуба, тј. током трудноће. Посебно значајна циљна група за превентиван рад су труднице и деца школског и предшколског узраста код којих се могу спровести скоро све мере заштите сталних и преосталих млечних зуба. У предшколском и школском узрасту се и много тога научи о оралном здрављу и  навике о хигијени се устаљују.